Luna septembrie, numită popular și Răpciune reprezintă începutul toamnei și momentul în care începem să culegem roadele. De asemenea, este o lună în care se culeg unele dintre cele mai puternice plante medicinale.
Plante medicinale care se culeg în septembrie
Coada calului
Această plantă poartă denumirea oficială de Equisetum arvense, fiind cunoscută pentru efectele sale la nivelul rinichilor și a vezicii biliare.
Planta conține foarte multe vitamine și minerale, printre care siliciu, calciu, nicotină, oxid salicilic, acid oxalic, acid malic, acid linoleic, vitamina A, B, C, uleiuri volatile, săruri de potasiu, fier, mangan, magneziu, zinc, fosfor, seleniu.
Conținutul de calciu și siliciu susține sistemul osos, fortificând și unghiile și părul.
Coada șoricelului
Coada șoricelului este una dintre cele mai apreciate plante medicinale. Aceasta conține tanin, vitamina C, magneziu, steroli, zaharuri, substanțe flavonoide, antiinflamatorii și alcaloizi.
Astfel, îmbunătățește funcțiile digestive, ameliorând afecțiunile cauzate de sindromul de colon iritabil. Coada șoricelului susține regenerarea ficatului, fiind un remediu bun pentru dereglările hepatice. În plus, poate trata stările de anxietate.
Gălbenelele
Gălbenele sunt folosite pentru crearea loțiunilor, a ceaiurilor și tincturilor. Acestea sunt cunosute pentru beneficiile sale, având proprietăți antivirale, antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
Cantitatea mare de antioxidanți, în special carotenoide, ajută la încetinirea dezvoltării anumitor afecțiuni.
Iritațiile pielii și eczemele sunt, de obicei, tratate cu cremă de gălbenele, datorită calităților antifungice și antibacteriene.
Ceaiul de gălbenele încurajează sănătatea orală, ameliorează durerile de gât și luptă împotriva gripei și răcelii datorită proprietăților antibacteriene.
Anghinarea conține extrem de multă vitamina B
Anghinarea
În anghinare se regăsește un complex de vitamine B, adică B1, B2, B3, B6, B9, fiind o plantă benefică pentru sistemul nervos și sistemul cardiovascular. În plus, conține fitosteroli, polifenoli și flavonoide cu efect antioxidant, calciu, sodiu, potasiu, fier, fosfor și enzime.
Ceaiul se obține din frunzele plantei și se consumă de două-trei ori pe zi, înainte de mese.
Frunzele de anghinare au proprietăți hepatoprotectoare, stimulând funcția hepatică și crescând debitului de bilă pe care o secretă organismul.
Albăstrelele
Albăstrelele se pot culege din iunie până în septembrie, folosind florile albastre, fără boboci, tulpina, frunzele sau rădăcinile. Acestea conțin tanin, flavonoide, săruri de potasiu, magneziu, mangan, cianină, cnicină și cicorină, antocianide și mucilagii.
Ceaiul de albăstrele este de mare ajutor în cazul reglării funcțiilor sistemului digestiv, fiind util și în cazul diareei și în cazul constipației.
În plus, poate vindeca țesuturi, trata eczeme și tăieturi, luptă împotriva răcelilor, afecțiunilor renale, afecțiunilor oculare, calmează durerile de cap și crește cantitatea de lapte a femeilor care alăptează.
Albăstrelele sunt folosite și în curele de îngrășare, crescând pofta de mâncare.