În luna mai, plantele de leac sunt printre cele mai puternice. Acestea sunt folosite de mii de ani de către oameni, iar această știință se dezvoltă din ce în ce mai mult în fiecare zi. Vă prezentăm câteva dintre cele mai cunoscute și apreciate remedii natuale, formate din plante care se recoltează în ultima lună a primăverii.
Ce plante de leac se recoltează în mai
Socul
Socul poartă numele oficial de Sambucus Nigra și este utilizat atât în realizarea remediilor naturale, cât și în prepararea mai multor produse alimentare.
Acesta se regăsește atât în zonele de câmpie, cât și de munte. Părțile folosite sunt florile, tăiate atunci când în jur de 75% din pom este înflorit, imediat de sub locul de ramificare.
Socul are efecte sudorifice și diuretice, fiind folosit, cel mai adesea, sub formă de infuzie care se prepară folosind o lingură de flori la o cană cu apă.
Fructele de soc pot fi, de asemenea, folosite în prepararea remediilor naturale. Frunzele se folosesc doar în uz extrern.
Mușețelul
Ceaiul de mușețel are o aromă și un miros noastalgic, amintindu-ne de copilărie. Florile de mușețel se recoltează începând cu luna mai, până în august, fiind regăsite în general pe câmpii.
Florile potrivite pentru a fi culese sunt cele care nu răsar în aproprierea șoselelor, deoarece se pot încărca cu plumb și pot deveni toxice, momentul propice al recoltării fiind în zilele însorite, la mijlocul zilei.
Muşeţelul are proprietăţi:
- antiinflamatorii,
- antiseptice,
- analgezice,
- antispastice,
- antialergice,
- sudorifice,
- emoliente,
- anestezice locale,
- cicatrizante.
Cantitatea mare de antioxidanți regăsită în mușețel face ca planta să fie un bun tratament natural pentru scăderea tensiunii arteriale, ajutând și la menținerea nivelului normal de colesterol.
De asemenea, ameliorează crampele abdominale și tratează diareea.
Leurda și urzica, două plante vedetă ale primăverii
Leurda
Leurda este cunoscută sub denumirea populară de usturoiul sălbatic și este una dintre cele mai apreciate plante ale primăverii. Aceasta este regăsită pe suprafețe mari în păduri, având proprietatea de a detoxifia organismul.
Aceasta se folosește doar atunci când este proaspătă, deoarece nu poate fi uscată. Se poate pune în salate și tocănițe, având un gust asemănător usturoiului.
Leurda conține vitamina C, betacaroten, compuși pe bază de sulf, cum ar fi glutamil peptide și sulfoxiz.
Astfel, consumul de leurdă poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea nivelului de colesterol, la prevenirea formării cheagurilor de sânge și la susținerea imunității.
Urzica
Urzicile își au nenumătate întrebuințări, de la prepararea mâncărurilor tradiționale, la utilizarea acestora în industria cosmetică sau la obținerea diferitelor tratamente naturale pentru legume.
Despre urzici se știe că au capacitatea de a curăța organismul de toxine, conținând o multitudine de vitamine și minerale, precum:
- vitaminelor A
- vitamina B2
- vitamina C
- vitamina K
- magneziu
- zinc
- calciu
- fier.
Cantitate bogată de polifenoli are capacitatea de a lupta contra unor afecțiuni precum obezitatea, inflamațiile sau bolile de inimă. De asemenea, ceaiul de urzică ameliorează stările cauzate de afecțiunile renale, susține sănătatea părului și vitamininează corpul.
Se pot consuma sub formă de ceai, sau alte preparate culinare: ciorbă de urzici, salată de urzici sau urzici cu usturoi.