AgromediaCasa și Grădină

Planta care înlocuiește lemnul pentru încălzirea clădirilor: costă 110 euro pe tonă

Planta care înlocuiește lemnul pentru încălzirea clădirilor: costă 110 euro pe tonă
Planta care înlocuiește lemnul pentru încălzirea clădirilor: costă 110 euro pe tonă

Miscanthus sinensis Gracillimus este o plantă originară din Asia care are denumirea populară de stuf chinezesc sau iarba elefantului. Aceasta începe să fie cultivată, din ce în ce mai des, pentru a fi folosită la încălzirea locuințelor.

Planta devine pe zi ce trece mai populară, datorită costului mic și modului simplu de a fi cultivată. Planta se poate cultiva aproape peste tot în lume, existând plantații inclusiv în România, însă doar pentru a fi vândută ca plantă ornamentală.

Localitatea care a înlocuit lemnul cu iarba elefantului

În Bernwiller, o localitate din estul Franței, oamenii au început să-și încălzească locuințele folosind stuful chinezesc. Cultivarea și extinderea plantațiilor a început în 1993, în special datorită beneficiilor ecologice.

„Noi am fost cu adevărat primii din Franţa. Acum, ea creşte cam peste tot”, a spus, Mathieu Ditner, fost primar din Amertzwiller, care a fuzionat ulterior cu Bernwiller şi agricultor pensionar.

În urmă cu 20 de ani, localnicilor le-a venit ideea de a recolta şi de a o utiliza ca biocombustibil pentru încălzirea comunală, în locul peleţilor din lemn. 27 de hectare de Miscanthus sunt acum cultivate de 12 agricultori, care o vând cu 110 euro pe tonă.

La bază, era destinată pentru a încălzi clădirile comunale, precum şcolile şi bisericile, dar le-am propus unora dintre localnici să se racordeze la acest sistem şi ei nu regretă asta!. La un tarif de 0,077 centime pe kilowatt, e mult mai mic decât cel al altor produse, precum electricitate, păcură sau gaz, mai ales în acest moment”, a declarat actualul primar, Patrick Baud, conform observatornews.ro.

Alte întrebuințări ale stufului chinezesc

Un alt beneficiu al acestei plante este faptul că este perenă, așa că nu are nevoie de îngrijiri speciale. Totuși, stuful chinezesc nu este folosit doar pentru a înlocui lemnul, gazele sau electricitatea pentru a încălzi casele.

„Ea face parte dintre alternative, precum cânepa, fiind plante care sunt mai puţin consumatoare de îngrăşăminte, produse fitosanitare şi care prezintă totodată utilizări interesante”, a explicat la rândul lui secretarul general al sindicatului agricol FNSEA, Herve Lapie, conform sursei citate mai sus.

În localitate franceză Bernwiller, iarba elefantului se utilizează și ca îngrăşământ horticol, aşternut pentru animale, biomateriale, chiar și material izolant pentru renovarea clădirilor.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia