Agromedia

Localitatea din România unde se deschide o nouă fabrică. Investiție de 36 milioane euro, într-un domeniu uitat

O nouă fabrică se deschide în România, în urma unei investiții de 182 de milioane de lei, într-un domeniu uitat al industriei uşoare.

Este vorba despre o fabrică de prelucrare a lânii, care urmează să fie inaugurată la Făgețelu, Olt, care primește finanțare printr-o schemă de ajutor de stat destinată investițiilor din industria prelucrătoare.

Noua fabrică va oferi locuri de muncă localnicilor dar și celor din împrejurimi.

Investiția este evaluată la 182 de milioane de lei, bani care vor fi utilizați pentru ridicarea unei hale de producție de 12.500 de metri pătrați, dar și pentru construirea de trei linii de spălare a lânii brute, notează Capital.

De asemenea, se va pune accent pe valorificarea produselor secundare, cum ar fi lanolina, îngrășămintele organice sub formă de pelete sau compostul rezultat în urma procesului de spălare a lânii.

De asemenea, fabrica va avea capacitatea de a produce energie prin intermediul panourilor fotovoltaice instalate pe întreaga suprafață a halei. Aceste facilități moderne vor consolida eficiența proceselor de producție și vor contribui la sustenabilitatea operațiunilor fabricii.

Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a vorbit în trecut despre sprijinul pe care statul îl oferă producătorilor de lână, notează sursa citată.

România va avea cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa.

„Proiectul evaluat și validat se va transpune în construirea unei fabrici prin care se va prelucra această valoroasă resursă, în care găsim finalitatea Programului lână, pe care l-am început în anul 2017. Vom fi tot timpul alături de românii care vor să investească în această activitate prin crearea de mecanisme de colectare a lânii de la crescătorii de ovine din România, în acest moment fiind semnate scrisori de intenție cu asociațiile de fermieri pentru 15.000 tone lână brută”, declara fostul ministru în urmă cu ceva timp.

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale salută demersul unor investitori români din judeţul Olt, comuna Făgeţelu, care au obţinut suma de 182.059.200 lei, în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin HG nr 959/2022, prin finanţare de la Ministerul Economiei”, se menţionează în document. Conform sursei citate, fondurile vor fi folosite pentru înfiinţarea unei fabrici de procesare a lânii şi la fabricarea de produse fono şi termo izolante din lână, dar şi pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, îngrăşămintele organice sub formă de pelete sau compostul rezultat în urma spălării lânii.

Astfel, în cadrul fabricii vor fi construite o hală de producţie în suprafaţă de 12.500 mp, trei linii de spălare lână brută cu o capacitate unitară de 1t/oră/linie, care vor include sub-capacităţi precum: instalaţii de centrifugare pentru extragerea lanolinei, două linii de peletizare, o staţie de reciclare a apei şi reintroducere în circuit, două linii automate de prelucrare şi ambalare produse finite şi o capacitate de producere a energiei prin panouri fotovoltaice instalate pe întreaga suprafaţă a halei. Totodată, MADR apreciază iniţiativa Ministerului Economiei de a acorda sprijin industriei prelucrătoare, cu atât mai mult cu cât este vorba de o investiţie care va contribui la reducerea efectelor negative privind schimbările climatice, va duce la atingerea obiectivului de eficienţă energetică, prin achiziţionarea şi instalarea de panouri fotovoltaic, şi nu în ultimul rând la crearea de noi locuri de muncă într-o regiune defavorizată.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia