Fermele de vaci au fost și vor fi un proiect care necesită o investiție mare și foarte multă atenția la detalii. Fiecare producător trebuie să aibă grijă să se încadreze în normele impuse de autorități și să aibă la dispoziție echipamentul necesar pentru a dispune lucrările necesare într-un timp scurt și într-un mod eficient.
Ministerul Agriculturii a creat un manual legat de toți acești factori ai înființării unei ferme de vaci, destinat investițiilor eligibile cu fonduri europene din Programul National de Dezvoltare Rurală.
Amplasarea adăpostului
Pentru a preveni viitoare inconveniențe, adăpostul trebuie să aibă o structură care să permită ușor circulația animalelor, în special atunci când acestea trebuie să fie separate. Spre exemplu, junincile care urmează să fete trebuie aduse lângă vacile în lactaţie, vacile care înțarcă trebuie mutate într-un spațiu de repaos, vițeii de o anumită vârstă trebuie să stea în boxe individuale o perioadă înainte de a fi mutați în boxele comune.
De asemenea, vițeii nou născuți trebuie să stea în boxe dezinfectate individuale, pentru a evita transmiterea bolilor. Accesul trebuie să fie ușor pentru a permite curățarea și dezinfectarea boxelor.
Sala de muls este, de asemenea, un spațiu important. Conform specialiștilor, după ce au fost mulse, vacile ar avea nevoie de o perioadă de repaos pentru a permite sfincterului mamelonului să se închidă complet, evitând, astfel, infectarea acestuia cu bacterii. Așadar ar fi nevoie de o zonă de așteptare, înainte de a fi mutate în zona de odihnă.
Temperatura optimă
În cazul bovinelor de lapte, temperatura optimă poate fi cuprinsă între -10 şi +25 de grade Celsius, iar gradul de umiditate trebuie să fie sub 80%. Vacile își pot adapta grosimea părului la temperatură, așa că sunt destul de rezistente.
Problemele pot interveni atunci când temperatura depășește limita de 25 de grade Celsius, vacile producând mai puțin lapte și hrănindu-se mai puțin. În astfel de cazuri este necesară ventilarea optimă.
Prevenirea apariției bolilor
Orice fermă trebuie să pună la dispoziție un spațiu curat și igienizat, iar unul dintre factorii importanți este alegerea bovinelor. Animalele cumpărate trebuie să dețină un certificat sanitar emis de către un medic veterinar și documente care să ateste starea de sănătate a acestora din ultimii ani. În acest fel, eliminați cât mai mult răspândirea bolilor între animale.
Atunci când în spațiu se aduc exemplare noi, este recomandată carantinarea acestora, timp de trei săptămâni, perioadă în care să fie monitorizate constant și verificate de un medic specialist.
De asemenea, este importantă limitarea vizitatorilor din exterior, pentru că bolile pot fi răspândite și prin haine și încălțăminte, în special dacă nu s-a ținut cont de dezinfectare.
Echipamentul necesar
Conform ghidului Ministerului Agriculturii, prin echipament se înțelege: separatoare de cuşete, porţi, panouri despărţitoare pentru boxe, fronturi de furajare, limitatoare la nivelul greabănului, limitatoare frontale, limitatoare la nivelul pardoselii, adăpători cu clapetă şi colective, balustrade de distanţare/delimitare, precum şi echipament pentru sala de muls/zona de aşteptare.
Materialele folosite trebuie să fie tolerate de animale, iar spațiile trebuie curățate și dezinfectate cu regularitate. Un factor important o constituie pardoseala spațiului care trebuie să fie rezistentă la umezeală și la dezinfectările și curățirile aferente.
Boxele trebuie prevăzute cu două surse de apă, mai ales că în fermele mari animalele pot consuma până la 100 de litri de apă pe zi.
În ceea ce privește gunoiul de grajd, sistemul se bazează pe canale adânci de dejecţii, în care dejecţiile solide sunt evacuate în amestec cu dejecţiile lichide în canalul transversal. Dejecţiile trebuie să fie bine omogenizate, iar pompa trebuie să aibă suficientă putere pentru a crea presiunea care împinge dejecţiile în canalul transversal/pentru spălarea inversă în canalul transversal. Sistemul implică riscul unei emisii puternice de H2S şi amoniac în timpul spălării.
În exteriorul spațiului, este necesară o fosă de omogenizare, dotată cu un agitator cu palete şi o pompă de dejecţii. Racordul dintre canalele de dejecţii şi fosa de omogenizare trebuie să fie etanş (la aer) – de exemplu utilizând cu o gardă de apă – pentru a nu permite pătrunderea H2S în adăpost.
Boxele de fătare
Conform ghidului, sunt necesare următoarele condiții:
- Viţelul are nevoie de contact fizic cu mama sa. Vaca resimte nevoia de a-şi linge viţelul nou-născut (Edwards şi Broom, 1982).
- Linsul stimulează simţurile şi aparatul locomotor ale viţelului, care încep să funcţioneze rapid. Linsul are o influenţă pozitivă asupra eliminării resturilor de lichide fetale (Edwards, 1982).
- Nevoia de a-şi linge viţelul poate cauza stres vacii dacă aceasta îşi poate vedea şi auzi viţelul, dar nu-l poate atinge. (Michanek, 1994).
- Contactul fizic dintre viţel şi vacă, realizat în primele 24 de ore după fătare, influenţează capacitatea intestinelor de a absorbi anticorpii din colostru (Selman et al., 1971a şi 1971b).
Boxa de fătare nu trebuie folosită ca spațiu pentru animalele bolnave, deoarece acestea pot contamina spațiul. De asemenea, vaca gestantă trebuie mutată cu o perioadă optimă de timp înainte în boxa de fătare pentru a se ajusta cu spațiul.
Sectorul destinat mulsului
Acest spațiu, destinat mulsului, trebuie să ofere confort vacilor înainte, în timpul și după procesul de mulgere. Acest sector are nevoie de spațiu pentru a asigura o mutare sigură a vacilor, evitând accidentarea sau stresarea acestora.
Atât spațiul cât și instrumentele folosite trebuie dezinfectate cu mare atenție și depozitate într-un spațiu curat. Înainte de începerea mulsului, mameloanele, ugerul şi, dacă este necesar, alte zone adiacente trebuie spălate.
Condiții optime de muls:
- Gestionarea mulsului în grupe, de obicei cu câte o grupă de vaci pe fiecare latură a canalului pentru mulgător
- Posturile de muls sunt dispuse în formă de brăduleţ, la un unghi de 30 de grade faţă de marginea canalului pentru mulgător
- Aparatul de muls se fixează pe uger din lateral
- În mod obişnuit există câte un aparat de muls pentru fiecare post de muls
- Se pot utiliza şi sisteme cu braţ mobil suspendat, situat pe mijlocul canalului pentru mulgător, cu grup de muls care deserveşte ambele părţi (câte unul pe fiecare parte)
- Sala tip brăduleţ poate fi prevăzută cu ieşiri rapide sau alimentatoare pentru furaje concentrate
- Parametrii de funcţionare se satabilesc în funcţie de vaca cu cea mai mică producţie de lapte.
- Răcirea şi depozitarea laptelui trebuie să se facă într-o încăpere separată, în care nu se desfăşoară activităţi care nu au legătură cu manipularea laptelui, depozitarea şi spălarea echipamentului pentru muls.
Imediat după muls, laptele trebuie depozitat într-un spaţiu curat, dotat cu echipamente care nu afectează negativ calitatea laptelui. La două ore după muls, laptele trebuie colectat sau răcit la o temperatură de 8°C sau mai mică în cazul colectării zilnice şi la 6°C sau mai mică în cazul în care colectarea nu se face zilnic (Directiva Consiliului 92/46/CEE).