Calele mai poartă numele oficial de Zantedeschia, fiind flori din ce în ce mai populare. Deși există o superstiție, o stigmă în jurul acestora, sunt multe mirese care aleg să le pună în buchetul lor de nuntă.
Cum se îngriijesc calele
Calele sunt flori care se pot planta atât în grădină, cât și în ghiveci, fiind foarte ușor de întreținut. Sunt plante cu o lungă istorie, începând cu secolul XVII. Tocmai de aceea, există multe legende și superstiții în jurul acestora, însă sunt diferite de la cultură la cultură.
Calele se regăsesc în nenumărate culori și au flori mari, extrem de elegante. Această plantă iubește lumina, iar temperatura optimă este cuprinsă între 14 și 16 grade Celsius. Se îngrijește ușor, având nevoie de multă apă în perioada înfloririi, având grijă, bineînțeles, ca solul să fie bine irigat. După perioada de înflorire, calele nu mai au nevoie de atât de multă apă, așa că se scade drastic cantitatea.
De ce asociem calele cu înmormântările
Există multe legende legate de cale, unele dintre ele fiind de ordin religios. De exemplu, se spune că aceste flori au crescut lângă crucea lui Iisus. Mai mult, calele au fost pictate, de-a lungul anilor, pe icoane, lângă Fecioara Maria sau Arhanghelul Gavriil. Calele sunt regăsite și în cântările bisericești sau rugăciuni adresate Maicii Domnului.
Toate aceste aspecte au dus la asocierea calelor cu înmormântările, însă, în multe situații, calele au alte semnificații. În sens total paradoxal, există culturi în care calele sunt oferite de mame către tinerele mirese, în ziua nunții lor, reprezentând puritatea și inocența.
Alte semnificații ale calelor
Despre cale se mai spune că aduc energii bune și că ajută la prosperitatea financiară, așa că este bine să le ținem pe birou. De asemenea, pot influența pozitiv starea de spirit, dar și sănătatea oamenilor, așa că ar fi bine să plantăm o cală și în grădină.
Calele mai pot reprezenta:
- puritate și inocență
- credință și puritate, datorită apariției în icoane, alături de Maica Domnului
- eleganță și frumusețe (numele provine de la cuvântul grecesc care înseamnă frumusețe)
- stocism și energie – calele pot rezista la temperaturi scăzute și pot înflori chiar și în condiții precare
- mister – calele înfloresc în perioada nopții, așa că pot fi considerate potrivite pentru zona mistică
Calele se regăsesc în multe culori, de la alb, roz și galben, la verde, mov și negru.