În anul 2021, echinocțiul de toamnă va avea loc pe data de 22 septembrie, fiind un eveniment astronomic de mare importanță. Din punct de vedere științific, acesta este momentul în care începe toamna.
Cuvântul echinocțiu provine din latină (aequinoctium) și este unul compus din aequus (care înseamnă „egal”) și noctis (noapte).
La ce oră se va produce Echincțiul și ce semnifică acest eveniment
Anul acesta, echinocțiul va avea loc la ora 13:31, ora României, având ca semnificație momentul în care noaptea și ziua sunt egale ca durată în orice loc de pe planetă.
Evenimentul este produs de mișcarea Soarelui, aflat exact pe ecuatorul ceresc. Echinocțiile au loc toamna și primăvara, iar evenimentele din iarnă și vară poartă denumirea de solstiții.
Echinocțiul de toamnă are loc doar în emisfera nordică a planetei, adică de la Ecuator în sus, fiindcă, la polul opus, în emisfera sudică, începe primăvara.
După echinocţiul de toamnă, ziua devine tot mai scurtă, iar noaptea tot mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, marți, 21 decembrie 2021.
În anul următor, echinocțiul de primăvară, va avea loc pe 20 martie 2022, ora 17:32, iar cel de toamnă, pe 23 septembrie 2022, ora 04:03 dimineața.
„Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc,
pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc,
Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților.
Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară”, declară Observatorul astronimic Amiral Vasile Urseanu.
Tradiții și obiceiuri Echinocțiu de toamnă 2021
În tradiția populară, echinocțiul de toamnă reprezintă finalul muncilor agricole la câmp și a recoltării roadelor din acel an. Creștinii merg la biserică cu legume, fructe și plante pentru a fi sfințite de către preot.
Astfel, oamenii văd aceast eveniment ca pe o sărbătoare și o recunoaștere a muncii de peste an. Echinocțiul de toamnă mai marchează echilibrul dintre lumină și întuneric, dintre masculin și feminin, dintre viață și moarte.
Una dintre tradițiile populare este legată de plante. Legenda spune că plantele se ofilesc și mor în această zi, așa că e bine să fie unse cu mir sfințit la tulpină pentru a fi salvate.
Gospodarii se bucură de producția din acest an în ziua echinocțiului, fiindcă se face primul must din an, se bat nucii și se culeg merele și gutuile.
Unul dintre obiceiurile acestei zile este ca gospodarii să mulțumească verii pentru căldură și lumină, atât de necesare unei recolte bogate.