Unul dintre cele mai importante aspecte, atunci când vine vorba despre dovleceii murați, este faptul că se mențin crocanți mult timp. În plus, dovleceii murați sunt delicioși, dar și foarte aspectuoși.
Așadar, atunci când aveți un surplus de dovlecei, puteți să-i puneți la murat pentru iarnă, folosindu-vă de una dintre cele mai simple rețete de murături.
Dovlecei murați – Ingrediente
Iată de ce veți avea nevoie pentru dovlecii murați:
- 2 kg de dovlecei cruzi
- 2 cepe
- 5-6 căței de usturoi
- foi de dafin
- mărar
- jumătate de rădăcină de hrean
- boabe de piper negru
Pentru saramură veți avea nevoie de:
- un litru apă
- 450 ml oțet
- o lingură cu vârf de sare neiodată
- 2 linguri de zahăr
Un aspect imporant pentru păstrarea corectă a murăturilor este dezinfectarea borcanelor și folosirea capacelor integre, fără rugină. Acestea se sterilizează în apă fierbinte, iar apoi se lasă la scurs până când s-au uscat complet.
De asemenea, se spală bine toate ingredientele proaspete.
Modul de preparare
Dovleceii se taie în rondele subțiri. Se curăță hreanul, usturoiul și ceapa și se taie în funcție de preferințe, în bastonașe sau în rondele.
Prima dată, punem în borcan hreanul, mărarul, ceapa și usturoiul, iar apoi adăugăm și rondelele de dovlecei.
Pentru saramură, se pune într-o oală încăpătoare apa, alături de sare, zahăr și boabele de piper. După ce apa a dat într-un clocot, atingem focul și adăugăm oțetul, amestecând bine ingredientele, până la omogenizare.
Punem borcanele pe o tavă de metal pentru a amortiza șocul ermetic, iar apoi adăugăm saramura peste dovlecei, până sunt acoperiți în totalitate. Înșurubăm bine capacele și acoperim borcanele cu pături groase, lăsându-le să se răcească în voie.
După ce s-au răcit, murăturile se depozitează într-un spațiu răcoros și întunecos. Se pot consuma ca garnitură, alături de sosuri, tocănițe sau preparate prăjite, având un gust crocant și delicios.
Spor la gătit!