Invazie de alge pe litoral. Pe plaje s-au strâns grămezi uriașe de alge marine, care au fost aduse din larg.
Pe plaje s-au strâns grămezi uriașe de alge marine, care au fost aduse din larg.
Încă de la finalul săptămânii trecute mai multe zone de pe litoralul românesc, cum ar fi Constanța, Mamaia, Năvodari, au fost afectate. Turiștii sunt dezamăgiți și spun că vin din mai multe colțuri ale țării să își petreacă vacanța la mare și evită să facă baie din cauza algelor. Alții încearcă să treacă de covorul de plante marine, își fac curaj și intră în apa mării. Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral spun că vor strânge algele, dar că, cel mai probabil, vor reapărea la mal. De la începutul sezonului estival și până acum muncitorii de la Apele Române au strâns 800 de tone de alge.
Și nu este singura nemulțumire a turiștilor
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral anunță că până la începutul lunii septembrie se vor crea aproximativ 60 de hectare de plaje noi.
Turiștii care se află în această perioadă pe Litoral, la Neptun, pe plaja „10 Steaguri”, împart nisipul cu utilajele care lucrează la extinderea plajei.
O situație nu tocmai plăcută, având în vedere că ne aflăm în plin sezon estival, iar disconfortul este ridicat pentru oamenii care și-au folosit economiile pentru o vacanță frumoasă și relaxantă.
Autoritățile au anunțat de săptămâna trecută că au început lucrările de înnisipare între staţiunile Neptun şi Venus, în contextul eroziunii accentuate, dar poate era de dorit ca aceste lucrări să fi fost făcute înainte de începerea sezonului. În plus, nisipul nou e mai mult pietriș, după cum ne-au declarat turiștii.
„Se lucrează la extindere, dar este puțină plajă activă. Lumea stă înghesuită în Neptun pe plajă, aproape numai în zona de șezlonguri. Se profită de către cei care închiriază, care cer 50/60 de lei pe un șezlong, adevărată speculă. Nu aș recomanda stațiunea”, ne spune Ștefan Ionescu, turist.
Contactat telefonic, primarul din Mangalia, Radu Cristian, ne-a spus că și el și-ar fi dorit ca aceste lucrări să nu se suprapună cu sezonul estival, dar nu este răspunzpător de acest lucru.
”Mi-ar fi convenit ca aceste lucrări să se facă în primăvară sau în toamnă, să putem beneficia de plaje mai generoase, dar este o lucrare a Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral și ei decid intervențiile. Înțeleg că până la sfârșitul lunii iulie s-ar putea finaliza aceste lucrări”, ne-a declarat primarul Radu Cristian, deși instituția pe care o conduce este cea care dă autorizațiile de construcție.
Ce se știe până acum este că Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a anunțat că fecare celulă de plajă va fi împărţită în două secţiuni, urmând ca prima parte să fie deschisă publicului după aproximativ două săptămâni de lucru.
Ulterior, se va trece la cea de-a doua jumătate a celulei. Astfel, doar zona în care se lucrează va fi închisă, permiţând turiştilor să utilizeze imediat secţiunile finalizate la fiecare 2 săptămâni fiind creată o suprafaţă nouă de nisip.
ABADL a mai menţionat că prima celulă este între zona „10 Steaguri” şi Hotel Poseidon, unde lucrările vor începe în câteva zile şi vor dura două săptămâni pentru fiecare jumătate (nord şi sud)
A doua celulă este în staţiunea Jupiter, între Hotel Poseidon şi Cap Aurora, iar ultima celulă – între Cap Aurora şi Venus.
„Până la începutul lunii septembrie, vom crea aproximativ 60 de hectare de plaje noi. Lucrările fac parte din Lotul 8 – Zona Jupiter – Neptun şi Lotul 9 – Balta Mangalia – Venus – Aurora, fiind parte integrantă a strategiei de reducere a eroziunii costiere şi ajung la o valoare de aproximativ 640 de milioane de lei”, au mai afirmat reprezentanţii ABADL.