Au început să apară cireșele în piețe, însă nu mulți se pot apropia de ele pentru că sunt foarte scumpe, un kilogram ajungând să coste chiar și 100 de lei. Însă există o alternativă mult mai ieftină decât piețele.
Livezile au prins culoare la Păuleşti, județul Prahova, culoarea cireşelor de mai. Fructele au început deja să se coacă şi sunt gata să fie vândute la margine de drum de către toţi localnicii care au livezi aici.
Localitatea este vestită pentru numărul cireşilor de mai şi totodată în această lună aici se organizează şi un festival al fructelor în care toţi localnicii se vor bate în gusturi şi în fructele cât mai zemoase.
Aici kilogramul de cireşe se vinde cu 20-25 de lei, 30 maximum, pe când în pieţe sau în supermarketuri găsim acelaşi kilogram de cireşe şi cu 70 – 100 de lei, potrivit observatornews.ro.
Gâlceavă pentru cireșe. Un producător este certat că le dă prea ieftin. „Le-ați tratat cu praf de aur și diamante?!”
Cireșele, care an de an aduc profit frumos comercianților, au ajuns acum la prețuri acesibile. Un producător care a anunțat că le vinde la un preț bun și pentru cumpărătorul final a fost aspru criticat de alți comercianți pe motiv că strică piața.
De la prețuri între 100 și 250 lei/kg în piețele en-gros, cât spun comercianții că s-ar fi vândut primele cireșe de anul acesta, producătorii care au cantități mari la vânzare au ajuns să vândă cu 20 lei/kg. Un fermier care a anunțat, în a doua zi de Paște, că urmează să scoată la vânzare, în piața din Topoloveni, județul Argeș, cireșe cu prețul de 20 lei/kg a fost însă aspru criticat de alți comercianți.
Discuțiile în contradictoriu au avut loc pe un grup de pe o rețea de socializare. Grupul are aproape 50.000 membri și aici sunt postate zeci și chiar sute de anunțuri zilnic.
„Cere cel puțin 35 pe kilogram. Cele de Grecia încă se vând cu 60-70-80. Nu îți bate joc de tine și de munca ta!”, îl sfătuiește pe autorul anunțului un alt membru al grupului. „Am multe și nu le termin”, își explică fermierul decizia.
Membrii grupului îl tot chestionează și astfel află că are 60 de cireși, din trei soiuri, așa că și producția este pe măsură.
„Ține de preț. Cu siguranță le vinzi. Măcar la început ține de preț. Pune 30-35 lei/kilogram”, încearcă în continuare ceilalți comercianți să-l convingă. Producătorul mărturisește însă că a încercat, cu trei zile înainte de Paște, să vândă cu 30 lei/kg, însă n-a avut cine știe ce vânzare. „N-am sărit de 40 de kilograme pe zi”, vine fermierul cu replica.
„Dar ce muncă multă face la ele? Că le adună din pom. De ce nu cere 100 pe kilogram, să rămână cu ele, poate le cumperi tu, bogatule!”, intervine un alt membru al grupului, furios că foarte mulți dintre comercianții care intră în discuție se gândesc prea mult la profitul lor.
„Decât țigări, mai bine fructe”, intervine altcineva să pună capăt gâlcevei, însă disputa continuă, menționându-se ca argument pentru prețul mare inclusiv faptul că pentru culesul cireșelor fermierul plătește 5 lei/kg.
„Să le vândă omul cum crede el mai bine, să se mai gândească și la alții care poate nu-si permit nici juma’ de kil, și să se roage la Dumnezeu pentru rod bun și la anul. Nu te mai băga în seamă dacă ai așa inimă haină!”, este certat în cele din urmă membrul grupului care ține morțiș ca producătorul să mențină prețul ridicat. „Nu te mai băga dumneata în seamă! Am și eu de vânzare și de asta îi spun să țină de preț. O seară bună și multă putere de gândire!”, nu se lasă păgubaș cel care insistă pentru un preț mare.
„Noi, pensionarii, avem ocazia măcar să le gustăm anul ăsta?”
Cu o săptămână înainte de Paște, pe același grup cu anunțuri de vânzare de produse în regim en-gros, cireșele se vindeau cu 60 lei/kg către cei care le cumpărau pentru a le vinde mai departe în piețe. Și acest preț era considerat mic de către comercianți și, evident, foarte mare de cei care ajungeau să cumpere de la tarabă.
„Sunteți nebuni de legat. Ați luat-o razna, ați umflat prețul ca la cele de import. Dar ce le-ați făcut?! Le-ați tratat cu praf de aur amestecat cu diamante? Dați-o dracu de treabă, prea sunteți avari după bani! Noi, pensionarii, avem ocazia măcar să le gustăm anul ăsta?”, a intervenit un membru al grupului cu un comentariu, acuzând, totodată, că reprezentanții instituțiilor statului „au dat mâna cu speculanții”, altfel nu există explicații pentru faptul că nu intervin pentru a face ordine în piață.
Ieftinirile din ultimele zile se simt și la tarabele din piețe. În cea mai mare piață din Slatina, județul Olt, cireșele au prețuri între 15 lei și 35 lei/kg, în funcție de soi și de proveniență. Pentru cumpărătorii care și așa consideră că prețul e mare există și altfel de oferte. Se vând, de exemplu, patru legături a câte patru-cinci cireșe fiecare cu 5 lei.