Cultura de mazăre poate aduce multe beneficii într-o gospodărie. În afara gustului minunat și dulce al boabelor de mazăre, aceasta este o bună cultură antemergătoare, datorită proprietății de a fixa azotul atmosferic. În plus, tulpinile rămase după recoltare pot constitui o bună hrană pentru animale.
Cultura de mazăre – factori de mediu
Temperatura
Pentru germinare, soiurile de mazăre zaharate au nevoie de o temperatură minimă de 1-2 grade Celsius, iar cele amidonoase de 4-5 grade Celsius. Pentru creștere și dezvoltare, mazărea are nevoie de o temperatură cuprinsă între 18 și 21 de grade Celsius, însă producția poate suferi atunci când temperaturile depășesc 26-28 de grade.
Umiditate
Mazărea este o plantă care are nevoie de umiditate atunci când se află în perioada de germinație a semințelor și la începutul perioadei de vegetație. Astfel, perioadele secetoase pot afecta ușor producția.
Culturile premergătoare
Cele mai bune culturi premergătoare celei de mazăre sunt cele de roșii, ardei, castraveți și varză, în cazul culturilor de primăvară. În cazul culturilor de toamnă, culturile optime sunt cele de ridichi de iarnă, varză de toamnă și castraveți de toamnă.
Înființarea culturii
Înființarea culturii se realizează prin semănarea directă în câmp, primăvara. Toamna, se poate cultiva mazăre doar în gospodării, având o rată a productivității scăzută.
Pregătirea terenului
După desființarea culturii anterioare, terenul se curăță și se fertilizează în perioada toamnei. Se efectuează o arătură la adâncimea de 28-30 cm, iar primăvara terenul se mărunțește și nivelează.
Mazărea se plantează începând cu finalul lunii februarie, până la începutul lunii martie, cu o temperatură la sol de 4-5 grade Celsius. Semănatul se realizează în rânduri cu distanțe de 12,5 cm, la o adâncime de 4-5 cm.
Sistemul radicular al acesteia pătrunde în sol la o adâncime de 40-60 cm, fiind unul puternic. Mazărea înflorește la 30-50 de zile de la semănat, iar înfloritul durează 10-25 zile pe o plantă.
Combaterea dăunătorilor
Se folosesc produse de specialitate fitochimice, însă alternativ, pentru a nu crește rezistența bolilor și dăunătorilor.
Recoltarea
Mazărea se recoltează atunci când toate boabele din păstaie au atins maturitatea tehnologică, fie manual, fie mecanizat.