Agromedia

Cod galben de furtuni și ploi torențiale în jumătate de țară

Jumătatea de vest a țării se află sub avertizare meteo cod galben, începând de joi, 27 iunie, până vineri, anunță ANM. În Bucureşti, vremea va fi călduroasă, cu maxime de 33-34 grade Celsius.

Codul galben de instabilitate atmosferică este valabil joi, de la ora 12.00, până vineri dimineață, la ora 3.00. Avertizarea meteo vizează următoarele județe: Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Hunedoara, Alba, Sibiu şi jumătatea estică a judeţelor Suceava şi Neamţ.

„În Banat, Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi local în Oltenia şi la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări ale vântului (rafale în general de 50… 70 km/h), vijelii, grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20… 30 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”, a anunțat ANM.

Prognoză specială pentru municipiul București

Totodată, meteorologii au emis o prognoză specială pentru zona Capitalei. În municipiul Bucureşti, de joi, de la ora 10.00, până vineri, la ora 3.00, vremea va fi călduroasă.

„Temperatura maximă va fi de 33… 34 grade Celsius, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 17 grade Celsius. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 30… 35 km/h”, au precizat meteorologii.

ANM anunță zile de vară ‘ca pe vremuri’: Vom avea parte de furtuni, grindină și vijelii puternice

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) anunță faptul că, pe final de săptămână și în weekend, vom avea parte de temperaturi caniculare, dar pe seară vom avea parte de furtuni, grindină și vijelii în cea mai mare parte de țării.

Vremea pe 28 și 29 iunie

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, în Banat, local în Oltenia și Crișana și pe arii restrânse în rest, cu precădere în Transilvania și Maramureș.

Aversele vor avea și caracter torențial, pe suprafețe mici se vor acumula cantități de apă de peste 15…20 l/mp și vor fi condiții de grindină. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 10 și 21 de grade.
Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării, pe alocuri caniculară în Muntenia și sudul Moldovei, zone cu disconfort termic mai ridicat. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, mai ales după-amiaza și seara, în Banat, Crișana, Maramureș, local la munte, în vestul și nord-vestul Transilvaniei și izolat în rest. Pe suprafețe mici cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și vor fi condiții de grindină. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 și 35 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 10 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 22 de grade pe litoral.

Vremea pe 29 și 30 iunie

Valul de căldură se va extinde în cea mai mare parte a țării, astfel că vremea va fi călduroasă, local caniculară în regiunile sudice, cu disconfort termic ridicat în vestul și în sudul teritoriului unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra între 28…30 de grade pe litoral, în nord-vest și zonele depresionare din centru și 36 de grade în Câmpia Română; noaptea va fi local tropicală, iar minimele termice vor fi cuprinse în general între 13 și 22 de grade.

Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări, averse și descărcări electrice, după-amiaza și seara, local în Maramureș, Crișana, Banat, vestul și nordul Transilvaniei și zona montană; ploile vor avea și caracter torențial (pe suprafețe mici vor fi cantități de apă de peste 20…25 l/mp) și izolat vor fi posibile căderi de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în Dobrogea, dar de scurtă durată și asociat averselor.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia