Odată cu creșterea costului energiei și al încălzirii casei dumneavoastră, mulți oameni caută modalități alternative de a-și menține casele calde. Dacă ați căutat deja diferite opțiuni, probabil că ați dat peste centrale pe peleți. Dar ce sunt ele, cum funcționează și cum exact instalezi una în casa ta?
Odată cu creșterea costului energiei și al încălzirii casei dumneavoastră, mulți oameni caută modalități alternative de a-și menține casele calde. Dacă ați căutat deja diferite opțiuni, probabil că ați dat peste centrale pe peleți. Dar ce sunt ele, cum funcționează și cum exact instalezi una în casa ta?
Avem toate răspunsurile pentru dumneavoastră despre sobele pe peleți, inclusiv cum să instalați o țeavă de sobă pe peleți. De asemenea, oferim și informații despre locul în care ar trebui sau nu să instalați o sobă pe peleți și beneficiile acesteia. Citiți mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știți despre sobele pe peleți și despre cum să le instalați.
Ce este o centrală pe peleți?
O centrală peleți 25 kw este o modalitate de a vă încălzi casa, ușor de utilizat și eficient din punct de vedere energetic și din punct de vedere al costurilor. În comparație cu alte metode de încălzire a locuinței, acestea sunt, de asemenea, mai sigure, mai curate și mai bune pentru mediu.
O centrală pe peleți este o unitate de încălzire de sine stătătoare care poate fi folosită pentru a încălzi o cameră sau o casă întreagă. Ele sunt asemănătoare cu sobele tradiționale cu lemne, dar pentru că ard peleți mai degrabă decât lemne, produc mai puțină cenușă și sunt mai eficiente. Centralele cu peleți pot fi folosite în plus față de un sistem de încălzire existent sau ca unică sursă de căldură. Când alegeți o centrală pe peleți pentru casa dumneavoastră, luați în considerare aspectul și dimensiunea casei dumneavoastră pentru a obține centrala de dimensiunea potrivită.
Dacă centrala este prea mare, va risipi combustibil, în timp ce o sobă prea mică nu va încălzi suficient locul. În casele mai mari, mai ales dacă centralele cu peleți sunt singura sursă de căldură, este posibil să aveți nevoie de mai multe centrale. Centralele cu peleți sunt proiectate pentru a fi foarte eficiente, cu ardere curată și ecologice. Ele oferă o alternativă convenabilă și economică la centralele tradiționale cu lemne, deoarece necesită mai puțină întreținere și produc mai puține cenușă și emisii.
Centralele cu peleți sunt populare în casele rezidențiale ca sursă de căldură primară sau suplimentară și pot fi utilizate împreună cu un termostat pentru a menține o temperatură constantă.
Cum funcționează o centrală pe peleți?
Toate centralele cu peleți au aceleași componente, care sunt vasele de ardere și cenușă, un buncăr, un sistem de alimentare cu peleți, un orificiu de evacuare și un sistem de suflare. Unele centrale necesită operare manuală, în timp ce altele vor veni cu controlere încorporate. Să aruncăm o privire asupra diferitelor părți mai detaliat:
- Oală de cenușă: există un minim de cenușă de la arderea peleților. Această cenușă este colectată într-o oală, fiind ușor de curățat și eliminat.
- Snec: un dispozitiv de alimentare. Acesta alimentează peleți din buncăr, câțiva pe rând, în camera de ardere. Obțineți mai multă putere de căldură cu un melc care funcționează mai rapid.
- Suflantă: un sistem care trage aer mai rece din cameră și îl mută în vasul de ardere. Aerul mai rece face ca flăcările să se întărească și au ca rezultat o ardere mai uniformă și mai de durată.
- Oală de ardere: unde peleții se aprind și ard, creând o flacără fierbinte.
- Țeava de evacuare: spre deosebire de sobele tradiționale pe lemne, nu este nevoie de un sistem de coș cu centrală pe peleți. În schimb, aveți nevoie de o țeavă de evacuare care conectează suflanta la un coș de pe acoperiș sau exteriorul prin peretele din spatele aragazului.
- Schimbător de căldură: când soba produce căldură, aceasta se deplasează prin schimbător până la suflantă și apoi în cameră.
- Hopper: o unitate de depozitare care poate stoca între 35 și 130 de peleți, în funcție de dimensiunea sobei.
- Termostat: unele sobe vin cu sistem de control digital. Îl puteți folosi pentru a controla termostatul și câți peleți sunt distribuiți de la buncăr la arzător la un moment dat.
Unde se poate instala o centrală pe peleți?
Există mai multe locuri în casa dumneavoastră unde puteți instala o sobă pe peleți. Acestea sunt:
- Lângă un perete exterior: această setare poate reduce costurile de ventilație, deoarece ventilația poate trece prin perete. De asemenea, poate ajuta la ascunderea conductei de aerisire.
- Lângă o scară: plasarea acesteia lângă scările dumneavoastră va permite căldurii să crească la etaj și va eficientiza sistemul dumneavoastră de încălzire.
- Într-un subsol izolat: ideea din spatele punerii încălzitorului pe peleți în subsol este aceeași cu a-l avea lângă scări. Pe măsură ce căldura crește, aceasta este distribuită mai uniform.
Nu ar trebui să aveți o centrală cu peleți în dormitor sau în baie. În primul rand, nu va distribui caldura in jurul casei deoarece camerele nu sunt in centrul locuintei tale. În al doilea rând, a-l pune în baie este cel mai probabil împotriva poliței de asigurare. Citiți mai multe sfaturi în ghidul oferit de Dolinex – sursa aici.
Centralele cu peleți se încălzesc cu o flacără, astfel încât siguranța este un factor major atunci când se determină locația ideală pentru instalare. De exemplu, trebuie să existe cel puțin 2-3 cm de spațiu de la spatele aragazului până la orice material combustibil. De asemenea, cel puțin 25-30 cm de spațiu liber pe ambele părți.
Trebuie să aveți un spațiu liber de 40 cm între partea superioară a sobei și materialele combustibile. De asemenea, 7-8 cm de spațiu de aerisire a sobei. Nu ar trebui să existe materiale combustibile, cum ar fi uși sau draperii, pe o rază de 90-100 cm de fața sau lateralele aragazului. Spațiul ideal va permite dimensiunea aragazului, plus aproximativ 90-100 cm pe părțile laterale și din față, fără acoperiri de ferestre sau uși în apropiere.
Cum se instalează o țeavă pentru centrala pe peleți?
Înainte de a începe instalarea, asigurați-vă că aveți toate instrumentele și echipamentele de care veți avea nevoie în timpul procesului. Iată ce veți avea nevoie:
- Conducta de aerisire
- Îmbinări ale țevilor
- Ruletă
- Detector de metale
- Ferăstrău alternativ
- Izolatie ignifuga
- Calafat de silicon
- Șuruburi
Înainte de a începe, ar trebui să apelați și niște ajutoare care să vă ajute cu instalarea, deoarece centralele cu peleți sunt foarte grele. Odată ce aveți instrumentele și ajutoarele dumneavoastră, sunteți gata să începeți.
Instrucțiunile pentru instalarea centrale pe peleți
Începeți prin a alege o zonă potrivită pentru centrala dumneavoastră pe peleți. Ar trebui să fie într-o zonă în care puteți trece cu ușurință o țeavă de la centrala în exteriorul casei dumneavoastră. Utilizați un dispozitiv de găsire a știftului pentru a verifica dacă nu există obstacole prin care trebuie să treacă conducta.
Începeți prin a instala un suport de vatră necombustibil. Acest tampon vă va proteja casa de scântei și jar. Tamponul ar trebui să se extindă aproximativ 15 cm în fața aragazului și a părților laterale. Măsurați lungimea țevii de care aveți nevoie pentru a vă instala centrala pe peleți. Includeți zonele peretelui și locația orificiului de ventilație în exterior. Cumpărați țevile de la un magazin autorizat.
Verificați instrucțiunile de instalare pentru centrala dumneavoastră, deoarece producătorul va specifica dimensiunea țevii de care aveți nevoie. Asigurați-vă că aveți lungimile potrivite de țeavă. Atașați temporar conducta de aerisire la centrală. Faceți o gaură pilot până în peretele exterior al casei. Aliniați orificiul cu țeava de aerisire și trasați conturul țevii. Marcați diametrul degetelor peretelui interior în perete. Cu un ferăstrău alternativ, tăiați de-a lungul cercului exterior. Acum scoateți conducta de aerisire și repetați pașii de pe peretele exterior. Înfășurați izolația în jurul țevii, trecând prin degetar.
Apăsați degetarul de perete și înșurubați-l. Apoi atașați ecranul și cotul la conducta de aerisire. Apoi, trebuie să faceți o gaură pentru orificiul de admisie a aerului proaspăt. Acesta ar trebui să aibă aproximativ 5 cm și jumătate lățime și aproximativ 30 cm distanță de țeava de eșapament. Faceți găuri atât pe pereții interiori, cât și pe cei exteriori.
Introduceți un orificiu de admisie din aluminiu cu un diametru de aproximativ 5 cm din exterior spre interior și înșurubați fixarea flanșei. Aplicați un strat de silicon în jurul orificiului de ventilație unde intră în casă. Așezați placa de montare pe perete și utilizați patru șuruburi pentru a o fixa. Utilizați un strat de silicon care poate rezista la căldură mare pentru a etanșa conexiunile conductei de aerisire.
Conectați țeava de evacuare și orificiul de admisie la partea din spate a sobei. Cu un cot atașat la țeava de evacuare, conectați-l la degetarul de perete de pe peretele interior. Conectați cablul de alimentare al aragazului și umpleți buncărul cu peleți. Verificați ca conducta aragazului să funcționeze corect.
O centrală pe peleți poate fi o modalitate eficientă și ieftină de a vă încălzi casa. O sobă pe peleți este mai ieftin de instalat decât o centrală tradițională pe lemne și sunt mai ecologice. Centralele cu peleți nu sunt dificil de instalat. Cu toate acestea, ați putea dori să consultați un instalator profesionist cu privire la cel mai bun loc pentru centrala din casa dumneavoastră, chiar și atunci când o instalați singur.