Agromedia

Ce trebuie pus în vin să nu se acrească. Ingredientul banal care îl păstrează în stare excelentă

Foarte mulţi români produc vin acasă, astfel că este foarte important de ştiut cum se evită oxidarea şi acrirea acestuia. Mai exact, un ingredient banal ajută la limpezirea vinului imediat după ce mustul a fermentat.

Ce se pune în vin ca să nu se acrească. Procesul de oxidare are loc atunci când vinul este expus prea mult la oxigen, lucru care afectează atât gustul, cât și aspectul acestuia. De obicei, oxidarea apare în cazul vinurilor vechi sau atunci când vinul este produs acasă și nu este bine protejat. Chiar dacă este îmbuteliat și sigilat cu dopuri de plută, există riscul ca vinul să se acrească.

După ce mustul se lasă să fermenteze, timp de două-trei săptămâni, este recomandat ca vinul să fie pritocit, astfel încât să scapi de drojdii. Pritocirea este acțiunea de mutare a vinului fermentat într-un alt vas, astfel încât să poată fi îndepărtată drojdia de pe fundul butoiului.

Cu această ocazie, pentru ca vinul să nu devină acru și să nu oxideze, se adaugă dioxid de sulf în el. Mai mult decat atât, dioxidul de sulf (SO2) are şi efect antimicrobian, ceea ce înseamnă că va ajuta la eliminarea drojdiilor ori bacteriilor care apar în timpul procesului de fermentaţie.

Pentru a preveni acrirea vinului, se adaugă 1 ml de dioxid de sulf la fiecare litru de vin. De exemplu, pentru o damigeană de 50 de litri, este necesar să adaugi 50 ml de dioxid de sulf. După adăugare, vinul trebuie amestecat bine și lăsat să stea timp de două săptămâni, fără a deschide recipientul.

Dioxidul de sulf este un conservant comun, utilizat și în fructele uscate, condimente sau sucurile de fructe, astfel că nu există riscuri în utilizarea acestuia în vin.

Există câteva metode simple pentru a preveni acrirea vinului de casă, una dintre ele fiind utilizarea bicarbonatului de sodiu, care ajută la neutralizarea aromelor neplăcute din vinul acru. Aerisirea vinului și pritocirea repetată ajută, dar bicarbonatul de sodiu oferă o soluție rapidă. Se adaugă în cantități mici și se verifică des gustul, scrie goodwine.ro.

Aerisirea vinului ajută la eliminarea compușilor volatili care pot duce la acrirea produsului, care trebuie ținut departe de lumină și la o temperatură stabilă. De asemenea, pritocirea repetată îndepărtează drojdiile și alte impurități. Prima se face după fermentația principală, a doua trebuie făcută la 20-30 de zile, iar a treia, după aproximativ șase luni.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia