Castraveții sunt unele dintre cele mai apreciate murături pentru români. În această perioadă, castraveții sunt crocanți și tineri, tocmai buni pentru a fi puși la murat.
Rețeta cu saramură pe care o veți descoperi în rândurile de mai jos este una foarte simplă, dedicată atât începătorilor, cât și persoanelor care nu dispun de foarte mult timp liber.
Ingrediente necesare pentru castraveți murați
Pentru această rețetă de castraveți murați în saramură, veți avea nevoie de:
- 3 kilograme de castraveți
- 2 rădăcini de hrean
- boabe de muștar
- crenguțe de mărar uscate
- rădăcină de țelină
- 3-4 căței de usturoi
- o ceapă medie tăiată în rondele
- 2-3 ardei iuți (opțional)
Pentru saramură, veți avea nevoie de:
- 3l de apă
- 80 de grame de sare neiodată.
Pentru început, spălăm castraveții și celelalte legume cu apă rece. Este important să alegeți doar castraveții tineri care au încă țepi, iar locul de unde a fost ruptă codița să nu fie uscat.
Se curăță ceapa, usturoiul, rădăcina de hrean și de țelină. Ceapa și usturoiul de taie în rondele, în timp ce țelina și hreanul se taie în fâșii subțiri.
Cum se pregătește saramura
Saramura este foarte ușor de obținut. Se pune apă într-un recipient încăpător, apoi se adaugă sarea, amestecând ușor până ce se dizolvă. Saramura este gata după ce a dat într-un clocot.
Cum se așează ingredientele în borcare
Este foarte important să așezăm ingredientele în așa fel încât să intre cât mai mulți castraveți în borcane. Crenguțele de mărar se așează deasupra castraveților pentru a nu permite urcarea acestora.
Puteți începe să așezați întâi castraveții, apoi ingredientele mai mici care încap mai ușor în borcan. Sunt gospodine care pun castraveții ultimii, dar ordinea depinde de preferințe, cea mai importantă fiind așezarea tuturor ingredientelor.
Așadar, adăugați în borcanele proaspăt dezinfectate castraveții, fâșiile de țelină și hrean, ceapa și usturoiul, boabele de muștar și ardeii iuți dacă vă plac murăturile mai picante, apoi crenguțele de mărar uscat.
Turnați saramura atunci când a ajuns la temperatura camerei, având grijă să acoperiți bine castraveții. Se înfiletează bine capacele. Puteți întoarce și agita borcanele la două zile pentru a vă asigura că s-a topit bine sarea.
După cel puțin o săptămână, castraveții pot fi consumați.