Agromedia

Avertizare de ploi, grindină şi vijelii. Vreme severă până joi dimineaţă. Zonele vizate

Miercuri, începând cu ora 10.00, a intrat în vigoare un cod galben de ploi torențiale, vijelii şi grindină în regiuni din Oltenia, Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și al Muntenie. Sunt vizate 18 județe.

Începând de miercuri ora 10.00 până joi la ora 10.00, în Oltenia, Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și al Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…35 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp., potrivit ANM.

Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.

Centrul Infotrafic anunţă că, miercuri dimineaţă, se circulă în condiţii de ceaţă pe mai multe drumuri principale din ţară. De asemenea, este aglomeraţie la intrarea în Capitală.

„Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la această oră, nu sunt înregistrate evenimente rutiere care să determine restricţii de circulaţie pe autostrăzi sau drumurile naţionale. Pe autostrada A 1 Bucureşti-Piteşti, traficul se desfăşoară pe un carosabil umed, în condiţii de ploaie pe tronsonul kilometric 70-120 şi aglomeraţie la intrarea în Capitală, pe A 2 Bucureşti-Constanţa se circulă în condiţii de ceaţă densă între kilometrii 105-160, cu vizibilitate sub 50 metri, iar pe A 3 Bucureşti-Braşov şi DN 1 Ploieşti-Braşov, circulaţia rutieră se desfăşoară pe un carosabil uscat, cu vizibilitate bună şi valori de trafic normale”, a transmis Centrul Infotrafic.

De asemenea, pe arterele rutiere din jumătatea sud-vestică a ţării, se circulă pe un carosabil umed, în condiţii de ploaie, pe alocuri torenţială. Totodată, pe anumite şosele din judeţele Constanţa, Galaţi şi Tulcea, traficul se desfăşoară în condiţii de ceaţă, cu vizibilitate sub 200 de metri.

„Pentru evitarea accidentelor rutiere, recomandăm conducătorilor auto să adapteze viteza la condiţiile de trafic şi drum, asigurându-se bine înainte de fiecare manevră efectuată, să folosească sistemele de iluminare şi dezaburire, inclusiv luminile de ceaţă în zonele unde este prezent acest fenomen, să semnalizeze orice intenţie de schimbare a direcţiei, să păstreze în mers o distanţă regulamentară între autovehicule şi să evite orice manevră riscantă, adoptând o conduită responsabilă pe tot parcursul traseului”, recomandă poliţiştii.

Cod galben de inundații în județele Hunedoara, Arad și Bihor
Hidrologii au emis miercuri dimineața o avertizare cod galben de inundații pentru râuri din județele Hunedoara, Arad și Bihor. Sunt vizate râurile din bazinele hidrografice: Crișul Alb – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Vața de Jos, Tauz (afluent al râului Crișul Negru) – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Beliu (afluent al râului Crișul Negru) – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, județele: Hunedoara, Arad și Bihor.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Crișul Alb – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Gurahonț – amonte confluență cu râul Hodiș, Beliu (afluent al râului Crișul Negru) – bazin superior.

În aceste zone, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție.

Avertizarea este în vigoare miercuri până la ora 12.00.

Vremea 22 mai în România
Vremea va fi în general instabilã. Cerul va avea înnorãri temporar accentuate şi se vor semnala averse însoţite de descãrcãri electrice în vestul, sudul, centrul ţãrii şi pe arii restrânse în rest. Aversele vor avea şi caracter torenţial, în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantitãţi de apã însemnate (25…30 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp) şi pe suprafeţe mici va fi posibil sã cadã grindinã. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri ziua în Moldova, dar pe alocuri şi în restul teritoriului, în special asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 19 şi 28 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 şi 16 grade. Izolat vor fi condiţii de ceaţã. Presiunea atmosferică va fi usor variabilã.

Prognoza meteo 22 mai în Capitală
La noapte, cerul va fi temporar noros, iar în a doua parte a intervalului va creşte probabilitatea pentru averse şi descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura minimã va fi de 11…13 grade. Vremea va fi în general instabilã. Cerul va avea înnorãri temporar accentuate şi vor fi perioade cu averse şi descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, posibil cu intensificãri în timpul ploilor. Temperatura maximã va fi de 24…26 de grade, iar cea minimã de 12…14 grade.

Presiunea atmosferică va fi usor variabilã.

Vremea 22 mai la munte
Vremea va fi în general instabilã. Cerul va avea înnorãri temporar accentuate şi în special în Carpaţii Occidentali şi vestul Carpaţilor Meridionali, vor fi perioade cu averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Aversele vor avea şi caracter torenţial, în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantitãţi de apã însemnate (local 25…30 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp) şi pe suprafeţe mici va fi posibil sã cadã grindinã. Valorile termice vor fi mai scãzute decât în intervalul anterior.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia