Aflată pe teritoriul administrativ a patru comune din Argeș, Valea Vâlsanului este o arie protejată de interes național cu o floră și o faună impresionante, o zonă unde trăiesc numeroase animale sălbatice și unde pot fi văzute zeci de arbori și flori rare.
Aflată la aproximativ 165 de kilometri de București și la 55 de kilometri de Pitești, Valea Vâlsanului este situată pe teritoriul administrativ al comunelor Arefu, Brăduleț, Mușătești și Nucșoara.
Se întinde pe o suprafață de 10.000 de hectare și reprezintă arealul de interes floristic, faunistic și peisagistic aflat în bazinul hidrografic al Văii Vâlsanului, cuprins între cel al Argeșului și bazinul râului Doamnei.
Pe lângă aspectul său peisagistic superb, Valea Vâlsanului reprezintă singurul biotop acvatic din țara noastră în care trăiește aspretele, o specie de pește unică în lume.
Un număr de 58 exemplare de asprete, cel mai rar pește din Europa, au fost descoperite în octombrie 2022 în Argeș. Valea Vâlsanului este singurul loc de pe glob unde încă mai trăiește aspretele, o specie considerată fosilă vie.
Grație unui proiect dezvoltat și desfășurat de către Fundația Alex Găvan împreună cu Fauna & Flora International, prima organizație de conservare a vieții sălbatice înființată pe glob (1903), între 10 și 16 octombrie 2022 s-a derulat cea mai amplă acțiune de inventariere a speciei, de la descoperirea ei în 1956 și până în prezent.
„Niciodată nu s-au mai identificat atât de multe exemplare de asprete precum în toamna lui 2022, cel mai mare număr fiind până acum de 12, găsite la începutul anilor 2000. De asemenea, au fost și ani în care s-a crezut că aspretele ar fi dispărut complet”, spune alpinistul Alex Găvan.
Datorită accesului ușor către această zonă, Valea Vâlsanului este o destinație căutată de turiștii dornici de liniște în mijlocul naturii, pentru petrecerea unor vacanțe la cort sau cu rulota.
Flora Văii Vâlsanului are o floră spectaculoasă, de la specii de gorun, fag, mesteacăn ori arin negru până la brândușe de toamnă și păiuș roșu.
Fauna este și ea una bogată, în pădurile din zonă fiind urși bruni, mistrețe, capre negre, pisici sălbatice ori râși. În apele Văii Vâlsanului pot fi văzute specii rare de amfibieni precum salamandra de foc sau broasca-roșie-de-munte.