Calitatea vieții este influențată în mod direct de calitatea aerului, dar și a apei pe care o consumăm. Monitorizarea calității acestora este – sau ar trebui să fie – în permanență în atenția noastră și a agenților economici. În acest sens, pot fi efectuate analize ale aerului sau ale apelor de suprafață în vederea dezvoltării unor proiecte sau în vederea prevenirii contaminării lor. Despre analiza apelor de suprafață și analiza aerului poți afla câteva informații utile din acest articol.
Analiza apelor de suprafață: de ce este importantă și în ce condiții se realizează?
Pentru că reprezintă principala resursă a apei potabile, apele de suprafață necesită o protecție specială și o atenție deosebită. Prin analize apa de suprafata specifice se monitorizată calitatea apelor din râuri, din lacuri naturale sau din lacuri de dragare artificială. Aceste analize vor furniza informații esențiale despre nivelul de puritate a apelor, gradul de poluare, compoziție, concentrații ș.a.m.d.
Starea apelor de suprafață este decisivă pentru calitatea vieții și pentru sănătatea publică, tocmai de aceea este importantă analiza permanentă a acestora. În acest fel, poate fi evitat consumul apei contaminate cu micropoluanți sau cu diverse substanțe toxice, iar autoritățile și agenții economici ar trebui să aibă aceste aspecte în vedere.
Calitatea aerului, indicator esențial al sănătății
Efectuarea unor analize de aer de către laboratoarele specializate face posibilă detectarea poluanților atmosferici și monitorizarea evoluției acestora în timp. Monitorizarea calității aerului este importantă, dat fiind că aerul poluat poate reprezenta riscuri majore pentru sănătatea omului, a tuturor viețuitoarelor și a mediului.
În vederea stabilirii calității aerului, pot fi determinate concentrațiile existente în atmosferă pentru pulberile în suspensie, pentru pulberile sedimentabile, pentru particulele în suspensie sau pentru emisiile de la surse fixe. În același timp, pot fi realizate și măsurători ale nivelului de zgomot, acesta fiind unul dintre indicatorii poluării mediului înconjurător.
Deși aerul este compus în principal din două gaze esențiale pentru viața pe Pământ: azotul și oxigenul, acesta poate conține și diverse particule sau alte gaze în cantități mai mici. Astfel, o analiză a calității aerului va urmări acești poluanți în vederea stabilirii calității aerului.
Ozonul de la nivelul solului și particulele în suspensie sunt cei doi poluanți atmosferici care reprezintă cel mai mare risc pentru sănătatea noastră și a mediului înconjurător. Acestea sunt, în același timp, două dintre componentele principale ale smogului, tipul de poluare a aerului care reduce în mod considerabil vizibilitatea.
Rapoartele furnizate de laboratoarele specializate în analiza apelor şi a aerului sunt utile atât autorităţilor cât şi marilor agenţi economici. În urma acestora se pot lua diferite măsuri în vederea protejării mediului înconjurător. Impactul măsurilor prompte se observă imediat în starea de sănătate a comunităţii.