Agromedia

Alertă ANM: ce se întâmplă în România până joi dimineața

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, a atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până joi dimineaţa în zece judeţe din vest.

Astfel, în intervalul 26 iunie, ora 13:00 – 27 iunie, ora 6:00, în jumătatea vestică a Olteniei, în Banat, Crişana şi vestul Transilvaniei, precum şi în zona Carpaţilor Occidentali şi vestul Carpaţilor Meridionali vor fi averse torenţiale, intensificări ale vântului (cu rafale în general de 50 – 70 km/h), vijelii, grindină şi descărcări electrice.

De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 25 – 35 l/mp şi izolat de peste 50 l/mp.

Judeţele vizate de atenţionare sunt: Alba, Arad, Bihor, Cluj, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi şi Timiş.

Avertizarea meteorologica este valabila de pe 26 iunie, ora 13:00, pana pe 27 iunie, ora 6:00. Romanii s-au obisnuit deja cu aceste atentionari ANM, care sunt aproape zilnice, in special in timpul verii. Cea mai mare problema ramane insa canicula extrema, avand in vedere ca specialistii ANM mentioneaza deja despre cea mai fierbinte vara din istoria Romaniei.

Un nou cod galben de furtuni in 10 judete din Romania

”In jumatatea vestica a Olteniei, in Banat, Crisana si vestul Transilvaniei, precum si in zona Carpatilor Occidentali si vestul Carpatilor Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferica. Aceasta se va manifesta prin averse torentiale, intensificari ale vantului (rafale in general de 50…70 km/h), vijelii, grindina si descarcari electrice. In intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitatile de apa vor fi de 25…35 l/mp si izolat de peste 50 l/mp”, este specificat in anuntul ANM. Asadar, romanii trebuie sa nu-si uite umbrela acasa daca intentioneaza sa plece la munca sau in alte locuri.

Cei mai cunoscuti meteorologi din Romania au anuntat deja ca tara noastra se va confrunta cu cea mai calduroasa vara din istorie, iar temperaturile vor atinge 44 de grade Celsius la umbra, undeva in luna iulie. Mai multe detalii a oferit directorul ANM Florinela Georgescu.

De asemenea, un cod galben de caniculă a fost emis pentru miercuri în mai multe județe din sudul țării, până în Banat.

Meterologii anunță val de căldură persistent și în extindere, disconfort termic ridicat.

Valul de căldură va persista în jumătatea sudică a Olteniei și Munteniei și se va extinde în Banat. Disconfortul termic se va menține ridicat, indicele temperatură – umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă. Temperaturile maxime, mai mari decât cele normale la această dată, vor fi în general de 34…35 de grade, iar noaptea va fi tropicală, cu minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Romania va fi un adevarat cuptor in luna iulie din cauza caniculei

”Pe masura ce vom avansa spre luna iulie sigur ca vom creste si pragul la care posibil sa dam Cod portocaliu si rosu de canicula pentru ca iulie-august reprezinta perioada din an in care in mod normal inregistram temperaturile cele mai ridicate care, asa cum stim, pentru tara noastra pot depasi 44 de grade”, a explicat directorul ANM.

Vesti asemanatoare au fost comunicate si de Roxana Bojariu. ”Pe langa temperaturile mari, durata valorilor si frecventa lor, fiind al treilea val de caldura si va continua pana duminica, vom avea cinci zile. Este evident ca va avea un efect asupra sanatatii publice, in aglomerarea urbana.

Este greu de facut o prognoza. Cand se va petrece doborarea recordului de 40 grade C inregistrat in Bucuresti”, a explicat cunoscutul meteorolog. Ca Romania va ”fierbe” o spun si meteorologii de la Accuweather.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia