Succesul plantărilor pomilor fructiferi depinde de câteva elemente esențiale, însă ușor de îndeplinit. Plantarea în sine nu este un proces greu, însă factorii precum perioada de plantare, adâncimea gropilor, îngrijirea rădăcinilor și udarea nu trebuie ignorați.
Cum se aleg puieții de plantare
Alegerea puieților potriviți este, de asemenea, un aspect important. Puieții trebuie achiziționați din pepiniere sau magazine de specialitate, acreditate. Aceștia trebuie să aibă între 1 și 2 ani și înălțimea de peste un metru. Este foarte important, chiar vital pentru prinderea acestora, ca rădăcinile să aibă lungimea de cel puțin 30cm și să fie sănătoase, fără vătămări vizibile și să fie bine hidratate, asemenea tulpinei.
Perioada optimă de plantare
Pomii fructiferi se pot planta primăvara devreme sau toamna târziu, atunci când nu există riscul de îngheț, temperaturile să fie de minim 2-3 grade Celsius și când nu este zăpadă.
Totuși, perioada optimă este toamna, deoarece pomii se vor înrădăcina bine până primăvara următoare, fiind bine hidratați și existând șansa ca fructificarea să apară chiar din primăvară dacă pomii au deja 2-3 ani, datorită expunerii la temperaturile joase.
În cazul în care nu-i puteți planta imediat, puieții se pot depozita în gropi de nisip, cu adâncimi de 30 – 40 cm si late de 50 cm, așezați înclinați.
Înainte de plantare, terenul trebuie curațat de vegetație sau rădăcinile pomilor vechi, fiind important, astfel, să nu răspândiți eventuale boli sau dăunători.
Locul în care se va planta pomul trebuie marcat, păstrând, în felul acesta, distanța minimă necesară de 3,5 m între gropi.
Efectuarea corectă a gropilor
Specialiștii recomandă săparea gropilor cu două săptămâni înainte de plantarea propriu-zisă, în felul acesta, solul se aerisește, iar microflora are timp să se activeze.
Adâncimea optimă pentru plantarea arbuștilor este de 30 x 30 x 30 cm, iar pentru pomi 60 x 60 x 60 cm. Pământul cel mai fertil trebuie așezat peste rădăcinile pomului. Adâncimea potrivită va asigura fixarea materialului săditor și dezvoltarea rădăcinilor pomului.
Îngrijirea rădăcinilor la plantare
Unul dintre procesele importante de îngrijire a rădăcinilor înainte de plantare este fasonarea, având ca scop eliminarea celor rupte, mucegăite, vătămate sau uscate. Pentru reînnoirea acestora, se taie un sfert din lungimea lor. În cazul rădăcinilor rănite, tăierea se face imediat deasupra rănii.
De asemenea, în cazul în care rădăcinile nu arată foarte bine, le puteți ajuta prin mocirlire, un proces care le va vindeca și va stimula apariția de noi rădăcini. Mocirlirea optimă se produce printr-un amestec de balegă, pământ și apă, scufundând rădăcinile în amestecul respectiv.
Puteți folosi îngrășăminte la plantarea pomilor fructiferi, mai ales pentru stratul de pământ scos de la suprafață.
La plantare, după ce se așează rădăcina, se pune primul strat de pământ, se bătătorește bine cu piciorul, apoi se toarnă o găleată cu apă. Urmează și al doilea strat de pământ și se tasează solul din nou.
Se mai adaugă încă 1-2 găleți de apă, apoi se strânge pământul în jurul tulpinei, formând un mușuroi care să-l protejeze de frig și îngheț în perioada rece.